Hvordan fører man egentlig en god og respektfull samtale? NRK har spurt 3 eksperter, blant annet Erica Grunnevoll i CoachTeam om tips til hvordan man fører en konstruktiv samtale og blir en bedre samtalepartner.
Vær nysgjerrig på samtalepartneren
Erica Grunnevoll er coach, og jobber blant annet med lederutvikling, relasjonsbygging og konflikthåndtering. Hun mener at nysgjerrighet er et nøkkelord i alle samtaler.
– Spør, vær interessert og finn ut mer om meningsmotstanderen din, sier Erica Grunnevoll.
Hun forklarer at det viktige er å prøve og forstå før du argumenterer, og at å forstå ikke er det samme som å si seg enig.
– Spør om hva det er som gjør at den andre personen har disse meningene.
Hun nevner et eksempel det gjerne er ulike oppfatninger om: Møter.
Ofte kan to personer ha forskjellige oppfatninger om et møte de begge har deltatt på. Den ene kan mene at møtet var konstruktivt og viktig, en annen at møtet var dumt og unødvendig.
– Da kan man spørre hva er grunnen til at den andre mener at møtet var dumt. Slik kan man forstå den andres mening, og deretter diskutere ut fra det, sier hun.
Finn noe dere er enige om
Erica Grunnevoll mener at vi må regne med følelser i utfordrende samtaler.
– Før du setter i gang med det vanskelige temaet, kan det være lurt å lage seg en slags plattform. Det gjør du ved å finne noe dere faktisk er enige om, forklarer hun.
Det kan være så enkelt som at begge liker katter, at dere ikke synes svett gulost er noe særlig, eller at dere heier på samme fotballag. Deretter – når dere har snakket litt om dette, kanskje dratt litt på smilebåndet sammen – kan det være enklere å snakke om tema dere ikke er enige om.
– Underveis kan det være lurt å lage enighetsrammer ved hjelp av noe jeg kaller «det levende arket». Her skriver dere ned hva dere blir enige om, hva det er ok at dere er enige om å være uenige om, og hvilke områder dere er enige om å jobbe videre med for å finne felles løsning, utdyper Grunnevoll.
Ta en timeout
Om det begynner å gå skikkelig på tverke med den du snakker med, kan et triks være å ta en pause eller timeout.
Erica Grunnevoll beskriver det som å «komme seg opp av skyttergravene».
– Du kan for eksempel si: «Hva skjer her nå? Nå tror jeg det vil være sunt med en pause. Så starter vi på nytt igjen etterpå».
Hun forklarer at det å stoppe opp, kanskje gå seg en tur, kan være verdifullt. Da får man litt avstand til følelsene, og samtalen kan få en sunn restart.
Hele artikkel kan du lese her.
Journalister Ragnhild Moen Holø & Pål Hovengen Plassen, 25.05.2019. Gjengitt med tillatelse.