Den emosjonelle revolusjon
Forfatter: Kathrine Aspaas
Skrevet av Tatjana Fjeld Pettersen, deltaker på CoachTeam sin leder- og coachutdanning og coach under sertifisering gjennom Den Norske CoachForening
Forfatteren bak Den emosjonelle revolusjon
Kathrine Aspaas som har skrevet boken om den emosjonelle revolusjonen som er i gang, er en erfaren journalist, økonom og foredragsholder. Hun er kjent som kommentator i Aftenposten gjennom femten år, og har 27 års erfaring som journalist.
Gjennom boken gir hun et sterkt inntrykk av å ha en særlig interesse for hvordan vi mennesker behandler hverandre, hvordan følelser beveger oss og driver oss. Hun er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, med en master i internasjonal politikk fra New York.
Det var her den faglige nysgjerrigheten på følelser ble for alvor vekket da hun satt i klasserommet i New York med sine medstudenter av ulik bakgrunn og etnisitet. Hun oppdaget hvor sårbare vi mennesker er. Hvor like vi mennesker er. Hvor mye mer det er som forener oss enn skiller oss. Hvor rørende lite som skal til før vi kuppes av følelser vi egentlig aldri har lært å håndtere. Med denne livserfaringen bestemte hun seg for å leve rått og ekte, og et liv mest mulig uten rustning. Hun ville begynne å si det som det er, snakke og skrive fra hjertet og magen.
Hovedinnhold:
Og det er nettopp det Kathrine gjør i boken sin, hun skriver rått og ekte om følelser, om livet bak rustningen, og om friheten uten rustningen, om emosjonell styrketrening, om å dele historiene våre fordi vi hører sammen, både sommernettene og vinternettene, å snakke sant fra livet vårt som om det betyr noe, være skamløse, og bruke språket til å skape kontakt i stedet for forakt. Hun har med dette bok prosjektet snakket med et mangfold av kunnskapsrike mennesker, som deler gledelig sine historier, teknikker og hjelpemidler for å ufarliggjøre følelser, hvordan vi kan ta eierskap til følelsene våre og lære å bruke dem til hva vi måtte ønske. Kathrine har tidligere skrevet bøkene Raushetens tid og Rosa er den nye pønken.
At den emosjonelle revolusjonen er i gang kommer tydelig frem i boken til Kathrine, som er hennes bidrag til revolusjon. Hun ønsker at alle skal ha tilgang til kunnskapen rundt relasjoner og emosjoner som har vokst frem de siste tiårene. Derfor har hun gjort en grundig research og forarbeid med boken og viser til både forskning, uttalelser og samtaler med kunnskapsrike mennesker fra akademia og næringsliv som fremhever viktigheten med at vi mennesker trenger god mental balanse for å håndtere en hektisk verden med store endringer. Forskningen til Yale Center for Emotional Intelligence viser at emosjonell innsikt er helt grunnleggende for unge menneskers evne til å ta gode beslutninger, være i stand til å lære og ha det bra i livet. Jobben deres er nå å gjøre det «kult å føle».
I Norge i april 2018 var nettopp den fire dagers globale konferansen Emotion Revolution, hvor eksperter fra hele verden var samlet for å dele kunnskap om emosjonsdrevet terapi. I samtale med tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem skriver Kathrine at han tror vi beveger oss mot en tid der vi jobber for å gjøre oss selv og hverandre mest mulig livsglade og skapende. Fremtidssamfunnet tar utgangspunkt i det han vil kalle de «rike ressursene» – dem det blir mer av jo mer vi bruker dem: kunnskap, visdom, helse, tillit og omsorg. Kathrine fremhever med utgangspunkt i dette at de nye bransjene som går gode tider i møte er de som gjør det lett for oss å ta riktige helsevalg. At vi mennesker vil ha et større behov for å bruke treningsprogrammer av alle slag, ikke bare emosjonelle som hun beskriver i boken sin; emosjonell styrketrening, men også fysiske og mentale. Nye konsulentselskaper kommer til å dukke opp, basert på emosjonell styrketrening og motivasjon, og både coacher, personlige trenere og eksperter på kulturarbeid går lyse tider i møte. Med denne samfunnsanalysen Kathrine belyser i boken sin merker du behovet for å bli med på hennes treningsrunde i det emosjonelle treningssenteret.
Kathrine tar deg med på sirkeltrening og vekker følelsene dine, nysgjerrigheten og evnen til å vende oppmerksomheten innover i deg selv. Velkommen til å utforske din egen selvfølelse og selvtillit, hva er forskjellen? Det å håndtere skuffelse, egen respons, hvor visstnok vår vekst og vår frihet ligger. Her får du møte den holocaust-overlevende forfatteren og professoren i psykiatri, Victor Frankl, og hvor den emosjonelle styrketreningen finner sted; Frankls rom. Mellom det som trigger oss emosjonelt, og vår respons til det. Hva med en treningsrunde mellom «de to knottene» forventninger og forhåpninger som Kathrine så fint visualisere det, før du er klar for nest treningsøkt: å etablere gode vaner for hjernen som styrker deg.
Slik fortsetter sirkeltreningen innom ulike opplevelsesrike, kraftfulle og praktiske øvelser som har til hensikt å øke din emosjonelle bevissthet. Kathrine går også veien innom språket, og spør hvordan kan det brukes til å styrke den emosjonelle kjernemuskulaturen?
For er det ikke slik at ordene vi bruker, påvirker følelsene og skaper virkeligheten for oss? Hvordan snakker vi til oss selv? Til andre? Slik fortsetter Kathrine å vekke tanker, følelser, nysgjerrighet og egen utforskertrang til det emosjonelle og mentale som gjør det lett å ta treningsrunden innom de ulike kapitlene i boken; Den emosjonelle revolusjon. Hvor hun er så rå og herlig ærlig å spør deg som leser; hvorfor tror dere at jeg skriver denne boken? Fordi jeg trenger den selv.
Hvilken treningseffekt gir boken meg personlig?
Fordi jeg trenger denne selv!
Dette traff meg veldig, fordi jeg også trenger denne boken, jeg trenger emosjonell styrketrening for å våge å fremstå oftere som et ekte menneske med mine historier, uten rustning og virkelig kjenne følelsen av frihet som det gir, å være mitt sanne meg. Som særlig sensitiv har jeg alltid opplevd hvordan følelser river og sliter i meg, beveger meg, skaper indre motivasjon, driver meg til både mestring og merkelige valg, og ut på de kalde, ensomme og mørke vinternettene.
Men hittil er det få som får høre mine historier om de mørke vinternettene, de snakker jeg sjelden om, for det jo sommernettene som oftest de fleste vil høre, eller? Men nå skal jeg gjøre som Kathrine, betrakte vinternettene mine som de seirene de faktisk er. Jeg kom meg gjennom, jeg er en vinternatt rikere, og en erfaring rikere!
Runden i den emosjonelle treningssenteret gir meg styrken til å ta eierskap til følelsene mine, det er ikke farlig å føle, det er faktisk viktig å erkjenne følelsene for å styre den, ikke flykte, da styrer den deg. Jeg trener på å lære å bruke følelsene til hva jeg måtte ønske, og selve omdannelsen skjer i aksepten. Noe jeg smertelig har erfart, og fortsatt erfarer. Bare at nå gjør jeg oftere som Kathrine beskriver i boken «skip the dip», det å nå bunnpunktet, og spør meg selv heller; hvor smertefullt skal jeg ha det? Kan jeg heller være nysgjerrig på min egen emosjonelle respons til livets mange utfordringer, samt ord og språk som suger livskraft. Derfor mener jeg at alle vil ha godt av et par runder i det emosjonelle treningsstudioet, hvor du finner historier, teknikker og hjelpemidler som vil styrke din emosjonelle kjernemuskulatur. For det er vel flere enn bare meg og Kathrine som trenger å ufarliggjøre normale livsopplevelser, styrke motet og muskulaturen, og oppleve at vi mennesker er likere enn det vi tror. At vi alle sliter innimellom og feiler, og trenger å uttrykke følelser som er noe helt naturlig og snakker sant fra livene våre.
En spirende Helsecoach
At interessen for emosjoner og relasjoner har raskt økt de siste tiårene, og at emosjonell innsikt og relasjonelle ferdigheter vil bli til gull i arbeidslivet fremover fenger meg veldig som en spirende HelseCoach. Det gir meg ekstra motivasjon og drivkraft til å trå gassen i bånd og følge hjertet om å starte egen næringsvirksomhet, og fortsette å styrke kunnskapen og høste erfaringer på veien mot en DNCF sertifisering og som HelseCoach. I tillegg fortsette styrketreningen i det emosjonelle treningsstudioet for å stå best mulig rustet i møte med min målgruppe; mennesker som har behov for emosjonell styrketrening, som av en eller annen grunn opplever at følelser er vanskelig å akseptere, at negative følelser og tankespinn setter livet litt for ofte på prøve og ut av kurs, og trenger coaching og emosjonell styrketrening for avsløre hjernens negativitetstedenser når følelsene er i sving. Å trene sammen med en som har vært gjennom mange vinternetter og opplever å stå rikere i livet, kan være til fordel for mennesker som ønsker å gjenvinne styrken til å ta eierskap til følelsene sine, og lære å bruke følelsene til det de måtte ønske, kanskje våge å spre vingene og hoppe utenfor komfort sonen, der magien skjer, eller mot nye målsetninger i livet, om du vil.
«Det er følelsene som gjør deg til noe du setter pris på å være. Det er følelsene som aktiverer deg underveis i livet. Ingen følelse – heller ingen bevegelse.» Arne Næss