Etter 7 år ble jeg ghostet av vennen min og blokkert i sosiale medier. Jeg vet enda ikke hvorfor.
I mer enn syv år heiet vi hverandre frem når vi opplevde suksess med skrivingen eller milepæler i familien som konfirmasjoner og bryllup. Vi var der for hverandre gjennom foreldres dødsfall, flytting og operasjoner, felles feiringer, hjertesorg og reiser.
En dag spurte jeg derfor om hvordan hun hadde det. Da hun ikke svarte ble jeg bekymret og prøvde å ringe henne, men hun tok ikke telefonen. Til slutt fikk jeg en tekstmelding om at mine tekster og telefonsamtaler ikke lenger var ønsket.
Dette er et oversatt utdrag fra en personlig tekst publisert på huffpost.com.
Hvorfor ghoster vi venner?
Denne historien er nok noe mange kan kjenne seg igjen i. De fleste har opplevd å miste venner, enten på grunn av avstand, krangel, mangel på felles interesser, at dere vokser fra hverandre eller rett og slett uten at du egentlig vet hvorfor.
Ghosting er et fenomen som handler om å plutselig kutte kontakten uten forklaring. Personen slutter bare å ta kontakt eller svare på henvendelser fra deg, og blir som et usynlig spøkelse. Det er der navnet «ghosting» kommer fra.
Som barn og ungdom opplever mange å bli utestengt fra visse grupper eller å ikke bli invitert på de beste festene.
Men hvorfor ghoster vi venner i voksen alder?
Kan oppleves svært smertefullt
Et godt, likeverdig og trygt vennskap som er bygget på tillit og respekt kan hjelpe deg gjennom livets berg- og dalbaner. Familien din har du fått tildelt, med mer eller mindre vellykket resultat, mens vennene dine er personer du velger selv.
Jeg hører det ofte; «Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten mine beste venner!». De er der i tykt og tynt. Og for mange er de mye viktigere enn den biologiske familien. Derfor kan det nærmest oppleves som et dødsfall når du uten forvarsel blir ghostet av en nær venn.
Det sier Mina Helen Kristoffersen, som er sertifisert coach i CoachTeam, til KK.
I starten kan det utløse en undring når du ikke får svar, etterfulgt av enda flere forsøk på å få kontakt. Det neste som oppstår er gjerne en grad av fortvilelse sammen med et sterkt behov for å forstå hvorfor den andre ikke vil ha kontakt. Ikke uvanlig dukker også selvransakelse opp, hvor den som er blitt ghostet går i seg selv og forsøker å finne ut om de selv har gjort noe galt som kan ha forårsaket ghostingen.
Du går rett og slett inn i deg selv og leter etter ansvaret for den andres ghosting. Etter en stund må du innse at du har mistet en venn, og det kan utløse en form for kjærlighetssorg, sier hun.
Vanlige årsaker til ghosting
Etter å ha blitt ghostet er det ikke uvanlig å stille seg selv spørsmålet; «hvem kan jeg egentlig stole på, når den jeg stolte mest på dumpet meg?»
Det finnes flere årsaker til at noen velger å ghoste. Ofte handler det om at den som ghoster har noen utfordringer eller begrensninger der og da som de ikke orker å dele med den andre. Det kan være skambelagt eller rett og slett for krevende å snakke om, forklarer Kristoffersen.
Hvis dere er nære venner vil du jo nesten automatisk spørre hva som er galt, fordi du merker at noe ikke er i orden. Frykten for å bli konfrontert med noe kan være nok til at noen velger å ghoste en venn.
Noen ganger skyldes det også at den ene føler at vennskapet har nådd en endestasjon, uten å ha mot til å si det direkte. Da er ghosting feigt og effektivt.
Kan ha vokst fra hverandre
– Det kan være mange grunner til at du ghoster en venn. Du kan føle deg dårlig behandlet, det kan være noe i kommunikasjonen som føles feil eller dere kan rett og slett ha vokst fra hverandre og mistet interessen.
Det sier sexolog og parterapeut Tone Haldorsen til KK.
Hun anbefaler på ingen måte ghosting, da det er veldig smertefullt for den det gjelder.
Det er mye bedre å ta en prat med den det gjelder, og forklare situasjonen, råder Haldorsen.
Ta vare på deg selv
Har du noen tips til en som opplever å bli dumpet eller ghostet av en venn?
Du kan ikke tvinge andre til å forklare seg, men om du har prøvd å få den andre i snakk og feilet, må du ta tak i deg selv. Her kan det være lurt å oppsøke en samtaleterapeut for å bearbeide følelser, og få noen gode verktøy du kan bruke for å komme deg videre, råder Haldorsen.
Smerte vil for mange være vanskelig å jobbe med, men usikkerheten vil for mange være det som er vanskeligst. Hva gjorde jeg galt? Hvorfor skjedde dette? Var vi ikke så gode venner likevel? Har hen hørt noe om meg som jeg ikke vet om?
Ofte er det lettere for å gå videre hvis du vet hva som har skjedd hos den andre, og hva som gjør at vennskapet ikke lenger betyr noe, sier hun.
Vanskeligere å skvære opp
Jo lengre tid det går fra siste kontakt, jo mer krevende er det for den som har ghostet å ta kontakt igjen, da frykten for å bli konfrontert med ghostingen også blir en uuttalt trussel.
Det er enklere og mer komfortabelt å fortsette med å holde avstand enn å si; beklager, jeg har oppført meg dumt mot deg, unnskyld, sier Kristoffersen.
Hvis du har blitt ghostet, spesielt av en nær person, må du gi deg selv tid til å sørge over at et vennskap har tatt slutt.
Det er helt naturlig å være skuffet. Å bli sint er også normalt. Du har blitt dårlig behandlet av noen du brydde deg om. Det er også nyttig å gi skylden for ghostingen til den skyldige, nemlig den som har ghostet deg, råder hun.
Hun råder til å la tiden jobbe for deg, og søke nye vennskap som gir deg noe godt.
Journalist: Marie Kvitrud
Publisert KK 20.04.23
Gjengitt med tillatelse