CoachTeam as, Ingrid og Mina

Hvordan starter du en samtale?

En god start på samtalen kan være hele nøkkelen for god kommunikasjon

Så fin kjole du har, men skoene står ikke helt i stil» eller «Går det bra?» er åpningsreplikker som ikke oppfordrer til en åpen, fin og god samtale. Det første eksemplet er en fornærmelse forkledd i et kompliment, mens det andre eksemplet er et ja/nei-spørsmål, hvor samtalen fort ender med at den andre svarer «ja», og det er det.

Se for deg at du står i baren og venter på en drink, også kommer det en person bort til deg og sier «Hvorfor bestiller du en så kjedelig drink da?». Vedkommende prøver nok å flørte for å komme i kontakt med deg, men i stedet for å si noe hyggelig velger de å komme med en fornærmelse for å bryte isen. I de fleste tilfeller vil det være en dårlig strategi.

Vi har vel alle opplevd at samtalen flyter bedre med noen enn med andre. Men noen mennesker føles det som om vi kan prate i timesvis uten problemer, mens andre kan det være utfordrende å prate med i to minutter i heisen på jobb.
I mange tilfeller kan en god start på samtalen være hele nøkkelen for god kommunikasjon og en givende samtale.
Det samme gjelder i datingsituasjoner, der samtalen noen ganger flyter naturlig, mens du andre ganger må kjempe for å komme på noe morsomt eller interessant å spørre om.

Hvordan bør du egentlig starte samtalen, og hva bør du absolutt unngå?

Når det gjelder åpningsreplikker er det stor forskjell på mennesker man kjenner og har en relasjon til, og mennesker man prøver å bli kjent med. I en datingsituasjon er det flere dårlige måter å starte en samtale med en potensiell partner.

– Å si «Jeg har ikke noe med det, men..» er en forferdelig måte å starte en samtale. Da vet du at det kommer et privat spørsmål og at det er nødt til å bli ubehagelig.

Det sier psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no til KK.
Han forklarer at alle setninger i hele verden kan være en dårlig sjekkereplikk, det handler om måten du sier det på og konteksten.
– Du kommer unna med mye hvis du har et smil og nok selvironi. Hvis du derimot har verdens kuleste sjekkereplikk , men sier det med et usikkert kroppsspråk, blir det fort feil uansett, sier Løes Narum.
Ofte handler det om hvordan du føler deg i situasjonen. Du bør først etablere kontakt og få blikkontakt og et smil fra den andre personen, før du prøver deg på en åpningsreplikk.

Hvordan vi starter en samtale er avhengig situasjonen og konteksten.

En innledning kan fungere bra i én situasjon og overfor ett menneske, men kan være dårlig og fungere som en type hersketeknikk overfor et annet menneske.
For å starte på en god måte, er det best å ha tenkt gjennom hensikten med samtalen, motivasjonen din for å ha samtalen og rammen samtalen står i.

Det sier Erica Grunnevoll, som er teolog, foredragsholder og executive coach i CoachTeam til KK.
Grunnevoll sier at dårlige måter å starte en samtale på kan være:

1. Hvordan går det med deg, sånn egentlig?
2. Hatt en fin sommer?
3. Ser ut som du ikke har det så bra.
4. Nei, det kan du ikke mene….
5. Hør nå her…
6. Ærlig talt…
7. Nå skal du høre her/høre på meg.
8. Det er mulig du ser annerledes på saken, men… / Det er mulig du er uenig med meg, men.
9. Hør etter nå.
10. Jeg vet mye om dette…
11. «Kan jeg stille deg et spørsmål?», og så gå rett til spørsmålet.
12. Jeg må bare si deg noe.
13. Du har sikkert hørt dette før, men….

– Mange ødelegger en god samtale ved først å si noe positivt, for eksempel et kompliment som slåes i hjel med et «men». Så fin kjole du har, men skoene står ikke helt i stil. Jeg likte presentasjonen din på møtet i går, men du holdt på litt for lenge, sier Grunnevoll.

Husk på at et «men» som regel hvisker ut setningen i forkant. Det er som å trykke på «delete»-knappen. Personen du snakker til vil bare huske det du sier etter «men».

Kroppsspråk er viktig

Noen av disse innledningene kan fort virke som en type hersketeknikk. Formålet med hersketeknikker er å «psyke ned», få andre mennesker ut av balanse og gjennom det fremheve deg selv eller din sak og ditt synspunkt.
I tillegg til ordene du velger er det viktig å være bevisst på kroppsspråk og tonefall. Både hva og hvordan du sier det har en effekt. Et nikk, et smil, energien i kroppsspråket og tonefallet du tar med inn vil prege fortsettelsen.

– Jeg kan si: «Så gøy å møte deg her», men effekten av min innledning blir veldig forskjellig om jeg smiler og nikker enn om jeg himler med øynene og ser halvveis bort, sier Grunnevoll.

Det er videre viktig å være til stede, og ha fokus på den du samtaler med, også innledningsvis. Bruk ansiktsuttrykk, kroppsspråk og tonefall for å vise forståelse og interesse som passer for samtalenes innhold.

Tips til Gode måter å starte en samtale

I dagligdagse samtaler med venner eller kolleger kan du gjerne begynne med et åpent og ufarlig spørsmål.
I samtaler som handler om å gi tilbakemelding, bør du spør om tillatelse. «Kan jeg få gi deg et tips, en tilbakemelding?» «Hvordan vil det være for deg om jeg gir deg en tilbakemelding eller gir deg mine betraktninger?», råder Erica Grunnevoll.

Hun sier at gode måter å starte en samtale på er:

1. Hvordan har du det om dagen eller hvordan går det med deg?
2. Hvordan er livet hos deg?
3. Hei, hvordan har du opplevd sommeren?
4. Godt å se deg, hvordan har du det?
5. Lenge siden, gøy å se deg, når så vi hverandre sist?

– En fin måte å starte en samtale på er å si noe positivt, gi et kompliment kanskje etterfulgt av et spørsmål. «For et stilig antrekk du har på deg. Du er kjempegod til å sette sammen klær. Hvordan får du det til?», sier hun.

Det er enklere å få til en samtale når du starter samtalen med åpne spørsmål. Hva, hvordan, når, hvor, på hvilken måte, hvem. Slike spørsmål åpner opp for mer respons fra samtalepartneren din enn et enkelt ja eller nei.

Vanskelige samtaler i et parforhold

– Hva er den verste måten å starte en samtale på i et parforhold?

– I et parforhold er den aller verste måten å starte en samtale på «Kjære, vi må snakke sammen». Jeg tror mange heller vil trekke tenner uten bedøvelse enn å høre det. Da vet man at det kommer noe alvorlig som involverer smerte, eller som er langt utenfor komfortsonen, sier Løes Narum.
Mange er ukomfortable med å snakke om følelser, fordi det er noe de har lite trening i. For de aller fleste er den åpningsreplikken egnet til å bringe frem dårlige følelser.

Ikke utsett den vanskelige samtalen

– Hvis du skal be om skilsmisse eller dumpe kjæresten din, så er det ikke mulig å gjøre det på en hyggelig måte. Du kan åpne champagne og så si at du vil skilles, men ingenting kan redde den samtalen, sier Løes Narum.

Hvis du har et ordentlig negativt budskap, må du nærme deg det på den måten du anser som minst skadelig.
– Ofte blir det ekstra vondt fordi folk utsetter samtalen i måneder eller år. Du bør heller ta den samtalen med én gang enn å vente til det er for sent å ta tak i problemene, råder han.

Det eldste paret Løes Narum har møtt med denne problematikken var i 80-årene, og de hadde kranglet om det samme siden de var rundt 20 år. I 60 år hadde de kranglet om husarbeid, og begge ønsket å slutte å krangle men de kom seg ikke ut av sporet. Det løste seg med at de fikk etablert et nytt rituale for å ta tak i problemet, og de var enige om at de burde hatt den samtalen for 60 år siden.
– En klassisk, skandinavisk måte å gjøre det på er å være stille i lang tid, til man plutselig sprekker og sier at man vil skilles. Det er mye bedre med forebyggende arbeid, sier Løes Narum.

Tips til mer krevende situasjoner

Grunnevoll sier at i mer krevende samtaler kan innledningen være:

1. Hvordan vil det være for deg å/om…
2. Hva vil være en god måte for deg?
3. Hva er viktig for deg akkurat nå?
4. Jeg er opptatt av å finne ut av dette sammen med deg. Er det ok for deg?
5. Selv er jeg glad i tilbakemeldinger og lurer på om det er ok at jeg gir deg min feedback på din presentasjon?
6. Hva trenger du fra meg nå?
7. Hvordan kan jeg best hjelpe deg?
8. Vi bør snakke sammen.
9. Etter min ydmyke mening.
10. Det er noe du bør vite.
11. Jeg bør advare deg: Du vil ikke like det jeg skal si.
12. Jeg er den eneste som er modig nok til å fortelle deg hva alle sier bak ryggen din.
13. Med all respekt.
14. Jeg har tenkt på noe du sa om meg for lenge siden, og selv om du kanskje ikke husker det, har det plaget meg siden den gang.

Journalist: Marie Kvitrud
KK artikkel 18 sept 2021

BLI INSPIRERT!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og bli inspirert et par ganger i måneden.

Vi sender ikke spam, og vi deler ikke e-post adressen din med andre.

Skroll til toppen