Erica uttaler seg om ansvar

Dette er ikke ditt ansvar selv om du tror det

Mange påtar seg for mye ansvar for andre, sier eksperten.

Du ønsker selvfølgelig at venner, familie og kollegaer skal ha det bra, og du føler gjerne litt ansvar for å passe på at det er tilfelle. Da er det fort gjort å tenke at du bør hjelpe til, gi råd eller ta på deg noe av de andre sitt ansvar.

Hvis en kollega har en dårlig dag sier du gjerne at du kan jobbe litt lenger for å bli ferdig med prosjektet, og hvis en venn sliter gjør du alt du kan for å hjelpe og gi råd.
Det er et helt naturlig menneskelig instinkt å bry seg om andre, men ofte kan det bikke over til noe usunt. At du tar for mye ansvar for andre kan føre til utbrenthet og at du fratar andre ansvaret for sitt eget liv.

Så neste gang du føler behov for å fikse situasjonen, hva bør du heller gjøre?

Gjelder mange av oss

– Jeg synes det er en veldig flott egenskap å bry seg om andre, vise empati og være tilstede for hverandre. Likevel handler det om riktig balanse, og jeg opplever at mange påtar seg for mye ansvar for andre.

Det sier Erica Grunnevoll, som er coach og ledertrener i CoachTeam, til KK.

Hun skiller mellom positiv ansvarlighet og negativ ansvarlighet.
– Forskjellen mellom positivt og negativt ansvar i relasjoner kan vi se på som en balansegang mellom å støtte andre, og å respektere deres selvstendighet, forklarer hun.

Positiv og negativ ansvarlighet

Ifølge Grunnevoll handler positiv ansvarlighet om:

1. Støtte og samarbeid: Du hjelper andre uten å overta kontrollen. Du er der for å gi veiledning, støtte og oppmuntring, men lar dem ta egne valg og lære av dem.
2. Ansvar for egne følelser og handlinger: Du tar ansvar for hvordan du selv kommuniserer, hva du gjør og hvordan du påvirker situasjoner. Du tar ansvar for din egen tilstand, din egen glede, din egen velvære og forventer ikke at andre skal gjøre deg lykkelig.
3. Bevissthet på egen rolle: Du vet hva som er ditt ansvar og hva som er andres. For eksempel på jobb kan dette innebære å gi tydelig veiledning, men la andre eie og ta ansvar for sine oppgaver.

Negativ ansvarlighet handler om:

1. For mye ansvar for andres følelser og handlinger: Du føler at det er ditt ansvar å sørge for andres lykke, avgjørelser eller velvære. Dette kan føre til at du påtar deg for mye skyld eller forventer at du skal “fikse” ting for dem.
2. Kontroll eller maktutøvelse: Dette gir seg ofte utslag i et behov for å bestemme for andre, fordi du føler at du vet best eller kan “redde” dem. Du tar avgjørelser på deres vegne.
3. Grenser og avhengighet: Når du tar på deg for mye ansvar for andres liv, skaper du en usunn avhengighet. Dette kan på lang sikt føre til utmattelse for deg og stagnasjon for den andre personen, enten det er en kollega eller en partner.

En risiko

– Det er veldig mange som tar på seg for mye ansvar for andre. I mange tilfeller er det jo lettere å ta ansvar for andre enn for deg selv. Da kan du risikere å legge deg selv til side, og det kan bli en negativ sirkel med stadige skuffelser og brutte forventninger.

Det sier Tone Haldorsen, som er sertifisert sexolog og parterapeut, til KK.
Haldorsen oppfordrer til å gi slipp på dette i dag, og ikke vente til i morgen.

– Det er viktig å lære hva du kan ta ansvar for, og hva du ikke kan ta på deg. Du kan ikke ta ansvar for andres reaksjoner, meninger, tanker, handlinger eller følelser. Du kan kun ta ansvar for deg selv, sette dine grenser og ha selvinnsikt nok til å vite når du har gjort feil og når andre har gjort feil, sier hun.

3 gode råd

Grunnevoll gir tre gode råd til deg som påtar deg et for stort ansvar:

1. Sett tydelige grenser: Gi deg selv tillatelse til også å si nei. Da respekterer du egne og andres grenser.
2. Stopp opp: Spør deg selv om du tar ansvar for andres lykke eller om du prøver å kontrollere situasjoner.
3. Støtt positivt: Både på jobb og privat kan du oppfordre den andre til å finne egne løsninger og stå opp for seg selv.

– Å balansere positiv og negativ ansvarlighet krever selvledelse. Å gi slipp på selvpålagt ansvar betyr ikke å slutte å bry seg om andre, det handler om å finne en sunn balanse hvor du tar ansvar for det som er ditt, samtidig som du lar andre ha ansvar for sine egne liv og valg, sier hun.

Les artikkel i KK 10 oktober 24 

Artikkel gjengitt med tillatelse
Journalist: Marie Kvitrud

BLI INSPIRERT!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og bli inspirert et par ganger i måneden.

Vi sender ikke spam, og vi deler ikke e-post adressen din med andre.

Skroll til toppen