Er du usikker på karrierevalg?
I jakten på den rette jobben gjelder det først og fremst å tenke over hva som er viktig for deg, forteller Erica Grunnevoll, som er partner i CoachTeam og spesialist på medarbeidercoaching.
– Det er viktig for mennesker å finne drivere.
Nøkkelen er å finne ut hva du absolutt må ha i en jobb for at du skal kunne gjøre det bra. Trenger du for eksempel å jobbe i team? Eller foretrekker du å jobbe mest for deg selv?
– Du må finne triggeren som gjør at du kan yte, trives og bidra til å utvikle både jobben og firmaet, sier coachen.
Finn ut hvilke bedrifter som trigger deg og hva det er ved disse som gjør dem så interessante. Utforsk deretter hva de har av stillinger innenfor ditt fagfelt og om disse passer til din personlighet.
– Når du skal finne den riktige stillingen er det også viktig å tenke over om du er villig til å pendle, hva lønnsegmentet skal ligge innenfor og om det er muligheter for videreutvikling eller å få andre stillinger i firmaet etter hvert, sier Grunnevoll.
Kan gå utover selvfølelsen
Ifølge Grunnevoll taper du mye på å velge feil jobb. Mistrivsel på jobb kan blant annet føre til tap av motivasjon og entusiasme.
– Når du mister dette tror jeg også du mister evnen til å tenke positivt, være fleksibel og til å lære. Ting går mye langsommere, så når du skal yte vil du bruke mye lenger tid på det, sier coachen og tilføyer:
Det aller farligste er at det til slutt går utover selvfølelsen slik at du føler at du ikke passer inn eller tror at det er deg det er noe galt med. Det kan også ramme selvtilliten.
Grunnevoll understreker at trivsel er svært viktig for at vi skal kunne jobbe sammen, være rause mot hverandre og lære.
– Du må tenke at du skal trives nettopp fordi du ønsker å yte og gjøre ditt beste, både for deg selv og for firmaet, oppfordrer hun.
Dette bør du vite om jobben før du takker ja
Når du tror du har funnet den rette jobben må du stille deg spørsmålet: Hva vil kreves av meg her, og er det noe jeg vil trives med?
Er du usikker på hvilke krav som stilles i forhold til hvor fort du må begynne å levere og hvor store arbeidsmengder du kan forvente deg, bør du forsøke å få svar på dette under jobbintervjuet.
– Da er det viktig å ha tenkt igjennom hvordan du skal formulere deg, for det handler ikke bare om hva du sier, men hvordan, understreker coachen.
Fortell arbeidsgiver at du ønsker å gjøre en innsats for å så raskt som mulig være i stand til å utføre den jobben som forventes. Still spørsmål som: «Hva forventer dere av meg?», «Hvordan tenker dere at vi kan spille på parti slik at jeg kommer fort på høyden med de andre medarbeiderne?», «Hva er det viktig at jeg begynner å jobbe med allerede nå?», og «Hva har dere av opplæring som dere gjerne vil ha meg igjennom?».
– Da har du formulert det til noe positivt og viser nysgjerrighet, sier Grunnevoll.
Utvid horisonten
Er du lei av arbeidsoppgavene i din nåværende jobb? Før du vurderer å sette deg på skolebenken igjen, kan det være lurt å kartlegge hva du er dyktig på og hvilken fagkompetanse du har. Kanskje kan kompetansen du har opparbeidet deg benyttes innenfor helt andre fagfelt enn det du opprinnelig trodde?
Selv om du er utdannet økonom trenger du ikke nødvendigvis jobbe som tallknuser hele din yrkeskarriere. Har du opparbeidet deg erfaring med å jobbe prosjektbasert, kan du for eksempel bli prosjektleder.
– Det handler om å utvide horisonten og tenke at du kan gjøre mye mer med den ballasten og fagbakgrunnen du har. Du kan mye mer enn du tror, oppfordrer Grunnevoll.
Av journalist Silje Sandgrind