Hvordan tenker du at et sunt og godt vennskap skal være? Du tenker gjerne at det bør være basert på gjensidig respekt, ærlighet, tilhørighet og at det er en venn du virkelig kan stole på. Du tenker gjerne at gode venner får deg til å føle deg bedre med deg selv og livet ditt, ikke verre.
Det er naturlig at ikke alle vennskap varer livet ut, og vi mister gjerne venner i forbindelse med store overganger i livet som flytting, samlivsbrudd eller fordi dere vokser fra hverandre og endrer dere i hver deres retning. Ingenting av dette trenger bety at selve vennskapet var dårlig eller giftig.
Hvis du derimot har venner som du aldri helt stoler på, som kommer med dårlig skjult kritikk og som du aldri helt vet hvor du har – da kan det hende at du er et giftig vennskap.
Når du stadig stiller spørsmål ved vennen din sine motiver og handlinger, er det på tide å vurdere om forholdet må fikses eller avsluttes.
Men hva kjennetegner egentlig et giftig vennskap?
Ta din del av ansvaret
– Det er lett å glemme at det er to ansvarlige parter i et vennskap, både i dårlige og i gode vennskap. Det betyr at hvis du føler at du er i et giftig vennskap, så må du faktisk ta din del av ansvaret.
Det sier Christine Otterstad, som er coach og mentaltrener, til KK.
Vi formes av de relasjonene vi er i, noen relasjoner får frem det beste i oss mens andre får frem mindre heldige sider.
– Jeg tenker at et giftig vennskap er et vennskap uten gjensidig respekt og tillit. Mange har nok vært utsatt for venner som tapper en for energi, som er mer interessert i å snakke om seg selv enn å lytte eller som kanskje vil bestemme hva som er best for deg, sier Otterstad.
Slike vennskap er usunne og lite fruktbare i lengden, men husk at ingen trenger å være i en relasjon som ikke er bra.
– Det er derfor det er så viktig å være bevisst at du har et ansvar i alle vennskap, slik at du kan sette grenser, sier hun.
Vi har behov for å være sammen med andre mennesker, bli anerkjent for den vi er, bli sett og hørt, ha de gode samtalene, ha det gøy og ikke minst oppleve en gjensidighet i det vi gir og får. Venner som du har det godt med bekrefter deg gjerne positivt, og du ønsker å prioritere å være sammen med dem.
Det sier Lene Fjellheim, som er coach og ledertrener i CoachTeam as til KK.
Noen venner har du kanskje bare av gammel vane, eller du er redd for å avslutte relasjonen av ulike grunner.
– Mennesker som tar energien din, som får deg til å føle deg liten, mindre verdt og til tider også uønsket, er det vi kaller giftige relasjoner. Det skjer noe med deg i slike relasjoner. Du merker det ofte ikke først, men etter hvert blir det som en gift for deg, noe som ikke gjør deg godt, sier Fjellheim.
Flere tegn på et giftig vennskap
Ifølge Fjellheim er følgende tegn på et giftig vennskap:
1. Vennen din snakker negativt hele tiden, og vil ha deg til å løfte seg opp. Hun snakker negativt om andre, livet, seg selv og det tar mye krefter å snu alt det negative. Ofte kan det være lettere å bli med på den negative spiralen, og derfor blir vennskapet giftig.
2. Personen kritiserer deg på en lite vennlig måte, kanskje også foran andre venner for å løfte frem seg selv eller fremstå som morsom.
4. Når en venn forlanger din tid og oppmerksomhet, men aldri har tid til deg og ditt.
5. Når du betror deg, og den andre tar over samtalen med sine ting. Vennskap trenger som alle andre relasjoner en balanse.
6. Når vennen ber om unnskyldningen for adferden sin som går utover deg, men aldri endrer seg. Etter mange ganger med samme adferd og samme unnskyldning er det bare å la være å lytte. Da blir det en vits.
7. Giftige relasjoner kan også være de hvor du konstant har dårlig samvittighet og opplever ansvar for den andre.
8. Når du gir og gir og opplever at det forventes, uten å få takk eller få noe tilbake
9. Når du opplever at det såkalte vennskapet kun er når du kan brukes til noe vedkommende ønsker (å gjøre noe, være med dine kontakter, når du betaler eller lignende)
Tenk over vennskapene dine
Vi blir påvirket av de menneskene vi tilbringer tid med. Noen ganger er det verdt å spørre seg selv hva menneskene i livet ditt gir deg.
– Du kan også gjerne tenke over hvilke venner du er sammen med bare fordi du føler at du må. Da spørs det om de egentlig har så mye glede av deg, og det er kanskje like greit å la vennskapet dø ut, sier Fjellheim.
De relasjonene som du opplever som lite konstruktive for deg, hvorfor forblir du i dem? Hva er du redd for? Hva vil du miste om du avslutter relasjonen?
– Kanskje er det verdt å ta en skikkelig samtale og høre med vedkommende om hva de ønsker ut av vennskapet, for å finne ut om intensjonen er den samme som din, og om det er verdt å jobbe for å skape den gode relasjonen, råder hun.
8 tegn på giftig vennskap
Her er åtte tegn på at vennskapet ditt er giftig, ifølge Psychology today:
1. Du oppdager at informasjon du bare har delt med én bestemt venn, og uttrykkelig har bedt dem om holde for seg selv, har blitt delt med andre.
Når venner sprer informasjon som kun var ment for deres ører, er det et tegn på at de ikke respekterer deg.
2. Vennen din vil vite mer om deg og livet ditt enn hun er villig til å dele om seg selv. I sunne vennskap vil begge dele og gi av seg selv.
3. En kollega som du anser som en venn prøver å ta æren for arbeid du har gjort eller ideer du har hatt. Venner stjeler ikke andre venners ideer, penger, venner eller romantiske partnere.
4. Du føler at noe ikke er “rett” med vennskapet. Det er viktig å stole på instinktene dine.
5. Hvis en venn trykker deg ned, eller du kjenner at du konsekvent unngår personen, kan det være på tide å avslutte vennskapet eller ta en pause. Når du gruer deg til å tilbringe tid med en venn, er det et tegn på at vennskapet ikke er så sunt.
6. Når en person prøver å komme veldig nær deg med én gang. Det kan det være et tegn på at de prøver å manipulere deg for egen vinning, og de tror kanskje at du kan skaffe dem noe de ønsker seg, som en jobb eller en invitasjon til noe.
7. Når en venn alltid ber om tjenester, assistanse og støtte, men ikke er der når du trenger dem. Vi trenger venner vi kan stole på, ikke bare venner som er avhengig av oss.
8. Når en venn prøver å “stjele” de andre vennene dine, som et slags “vennskapskupp”. De kan bruke deg for å komme inn i vennegjengen din, og så prøve å presse deg ut.
Journalist: Marie Kvitrud
KK publisert 14 februar 2022