Kvinner er ofte prosjektleder i hjemmet, sier eksperten.
Alle småbarnsmødre vet at livet i perioder kan føles som en eviglang liste med gjøremål. Jobb, forventninger, husarbeid, dugnad, leksehjelp, klesvask, kjøring og henting.
Du kan elske barna dine over alt i verden, men du må likevel innrømme at det krever mye tid og energi å ha barn.
Hvis du er i et parforhold har dere nok fordelt de fleste arbeidsoppgavene mellom dere. Det mest klassiske vil være at han fikser bilen og klipper plenen, mens mor vasker klær og lager mat.
Heldigvis har de fleste par i dag en ganske rettferdig fordeling av oppgaver i dag, men studier viser likevel at mor i tillegg tar det såkalt «usynlige» skiftet og de «usynlige» oppgavene i hjemmet, som over tid kan tappe henne for energi over overskudd.
Det er jo tross alt en haug med planlegging bak matlagingen, innkjøp av klær og utstyr, organisering av barnebursdag, huske når det er planleggingsdager og foreldremøter, planlegge innhold til matbokser, vennebesøk og andre usynlig arbeidsoppgaver.
Så hvordan kan dere unngå at mor blir helt utslitt?
Prosjektleder i familien
– Jeg tenker at noen kvinner blir tappet for energi av det som beskrives som «usynlige oppgaver i hjemmet». Mye av grunnen til dette tror jeg kommer av at kvinner ofte har eller får en prosjektlederrolle i hjemmet.
Det sier Ingrid Dietrichson, som er ledertrener og coach for CoachTeam, til KK.
Hun opplever at flere og flere parforhold har en god arbeidsfordeling og dialog, men det er oftest kvinnen som har oversikt og som nærmest har en egen familiekalender i hodet.
– Mitt generelle inntrykk er at kvinner ligger noen skritt foran i familieløypen. De tenker fremover, tilrettelegger familiens praktiske og sosiale liv og avslører potensielle hindringer og utfordringer langs veien, sier Dietrichson.
Kan være krevende
Det å være familiens prosjektleder og ha det overordnete blikket kan både tappe og kreve i hverdagen, fordi det er mange tråder å samle, snuble og gruble i.
– Jeg tror ikke dette utelukkende handler om kjønn, men også at vi er forskjellige som personer og besitter ulike egenskaper. I noen familier er det mannen som har prosjektlederrollen, påpeker Dietrichson.
Hvis vi i et parforhold har forståelse for at vi opplever ting ulikt og håndterer situasjoner forskjellig, vil vi lettere kunne finne gode løsninger for hele familien og sammen skape en god familiehverdag.
Biter tennene sammen
– Det kan være slitsomt å føle seg alene om ansvaret for usynlige oppgaver, og mange føler nok at de ikke rekker over alt som skal gjøres. Oppgaver som vasking og bretting tar tilsynelatende aldri slutt, og du føler gjerne at både partner og barn glemmer å rydde etter seg.
Det sier familieterapeut og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, til KK.
Mange føler på en ensomhet, og er lei av å måtte be partner om å trø til og ordne, i stedet for at de tar tak i oppgaver uoppfordret.
– Det handler ikke om oppgavene isolert sett, men summen av alle oppgaver og forventninger som blir lagt på en, eller som partneren ikke ser og tar tak i. Noen blir tause og biter tennene sammen og undertrykker sinne og frustrasjon, mens andre kjefter og smeller uten at det trenger å bli bedre av den grunn, forklarer Søyland.
Det kan selvsagt variere hvem som har hvilken rolle, men i terapirommet har hun møtt mange slitne mammaer som inderlig ønsker seg en endring.
6 usynlige oppgaver
Huffpost spurte mødre om hvilke usynlig oppgaver de gjør i hverdagen, og dette er svarene de fikk:
1. Holde oversikt over barnas klær og utstyr.
2. Planlegge måltider.
3. Holde styr på hva som trengs av vaskepulver, såper, dopapir og annet nødvendig utstyr til huset.
4. Administrere skoleplaner og kommunikasjon med skole og barnehage.
5. Lage og holde oversikt over avtaler.
6. Delta på bursdagsfeiringer.
Slik løser dere problemet
– For det første må begge få snakke ut, begge har sin egen unike forståelse for hva som er «rettferdig». For mange er det lettere å ha åpne samtaler i terapirommet. Det kan handle om mønster fra barndommen, eller kanskje du rydder og vasker når ting er vanskelig, forklarer Søyland.
Parterapeuter kan hjelpe til å komme med forslag til en annen arbeidsfordeling. Poenget er å finne andre måte å organisere og løse hverdagskabalen på, slik at dere kan oppleve at den positive energien kommer tilbake.
– Snakk også hva som skal til for at det blir en varig endring og ikke bare et positivt blaff, før dere fortsetter i gamle mønster. Forskning viser at dere ikke bare blir gladere og mer tilfredse når dere deler på oppgavene, det gir også bedre helse, sier hun.